Cele mai bune memorii flash!

MS141C166247

Cu siguranta, tuturor ni s-a intamplat sa avem nevoie sa tragem ceva la xerox in oras si sa nu avem un dispozitiv la indemana pentru a stoca fisierele. Sau atunci cand vrem sa vedem un fisier video pe televizorul cu diagonala mare din living, un dispozitiv de gen ne-ar fi extraordinar de util. Indiferent de caz, cu totii avem nevoie de memorii flash pe care sa stocam fisiere noastre preferate.

Stick-ul de memorie este un dispozitiv electronic bazat pe tranzistoare ce foloseste memoria flash de tip NAND. Acesta consta intr-un conector USB tip A care este interfata dintre memorie si calculator, un controler care consta intr-un procesor de tip RISC, un cip de memorie flash NAND si un oscilator care produce semnalul de ceas si care controleaza transferul de date.

Memoria flash a fost inventata de cercetatorul japonez Fujio Masuoka in anul 1980, in timp ce lucra pentru Toshiba. Denumirea de memorie flash a fost sugerata de un coleg al lui Masuoka, cercetatorul Shoji Ariizumi si are legatura cu modul in care se desfasoara stergerea continutului memoriei, asemanator flash-ului unei camere foto.

Este important de mentionat de la inceput ca memoria flash este un tip de EEPROM – Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory – si este o memorie nevolatila, ceea ce inseamna ca nu pierde datele stocate atunci cand este deconectata de la calculator; nu are nevoie de o sursa de putere pentru a pastra informatia scrisa. Nu are nevoie de o baterie pentru functionare, ci pastreaza datele inscriptionate printr-un proces specific de stocare.

Memoria flash este formata dintr-o matrice de celule de memorie care, la randul lor, sunt formate din perechi de tranzistori ce au un strat subtire de oxid izolator intre ei. Un tranzistor este numit poarta flotanta (floating gate), iar celalalt poarta de control (control gate).

Printre avantajele utilizarii stick-urilor de memorie flash mentionam usurinta in utilizare, portabilitatea, dimensiunile reduse in comparatie cu hard-disk-ul, precum si rezistenta la socuri mecanice care ii garanteaza o utilizare indelungata. De asemenea, este de amintit ca fata de floppy disk ori CD, stickul de memorie are avantajul pastrarii, cu acuratete, a datelor inregistrate. Dupa cum stiti, atat discheta, cat si CD-ul creeaza mari probleme la citire atunci cand apar zgarieturi.

Procesul de scriere a memoriei flash este unul ce distruge celulele de memorie. De aceea, stickul de memorie este garantat de regula pana la 100.000 de scrieri succesive. Acest numar limitat de scrieri poate fi considerat un dezavantaj daca dispozitivul este folosit pentru scriere de informatii in mod frecvent. Este bine de stiut ca un stick indelung utilizat va avea o perioada de scriere mai mare decat in momentul cumpararii, ceea ce indica faptul ca dispozitivul se apropie de terminarea perioadei de functionare.

Magazinul GSMstore.ro ofera clientilor o gama vasta de memorii flash, diferite in dimensiuni, preturi si produatori. Intotdeauna este recomandat sa ai in buzunar un stick de memorie, deoarece nu stii niciodata cand trebuie sa stochezi date importante de la facultate sau de la job. Traind intr-o lume tot mai tehnologizata, un stick usb poate fi foarte la indemana!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *