Solutii Iridex Group Plastic pentru o apa curata la ExpoApa

ExpoApa Stand Iridex Group Plastic 2[2]

Statii de epurare a apei sau lucrari de infrastructura, alaturi de o gama ampla de solutii tehnice pentru tratarea namolului, atat din portofoliul propriu, cat si cele propuse de principalii sai parteneri, sunt incluse in oferta Iridex Group Plastic pentru expozitia internationala “Danube Eastern Europe Regional Water Forum”, eveniment ExpoApa care are loc, in perioada 14-16 mai, la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Organizata de Asociatia Romana a Apei, expozitia este deschisa tuturor specialistilor din domeniu, de la autoritatile care gestioneaza resursele, la operatorii de alimentare sau cei din salubritate si, nu in ultimul rand, publicului larg, interesat de performantele tehnice si de managementul acestui sector. Iridex Group Plastic, prestigios furnizor de tehnologie pe domeniul gestionarii ecologice a deseurilor, propune solutii de infrastructura, dar a investit in ultimii ani si in solutii avansate care permit reintroducerea in economia circulara a namolului de epurare, un produs care poate fi valorificat in procesul general de management al deseurilor. Prin proceduri de tratare avansata, namolul se transforma, dintr-un generator de cost si o problema de eliminare, intr-o sursa de venit. Iridex Group Plastic propune solutii pentru a obtine compost stabil, fara patogeni, fara mirosuri, deci fara riscuri, un fertilizator ideal pentru pajisti sau gradini de flori.

In cadrul expozitiei internationale “Danube Eastern Europe Regional Water Forum”, furnizorii de echipamente si tehnologii dedicate apelor intra in dialog direct cu utilizatorii (operatori din zona serviciilor de alimentare cu apa si canalizare), promovand astfel in mod eficient cele mai noi produse si solutii din acest domeniu. Dezbaterile vizeaza toate temele importante pentru acest sector, de la protejarea surselor de apa si reabilitarea statiilor de epurare pentru pastrarea calitatii apei in zonele sensibile, pana la prezentarea celor mai sigure materiale care pot intra contact cu apa sau managementul riscurilor in folosirea resurselor naturale. Parte integranta a sistemelor de alimentare cu apa pentru uz domestic, statiile de tratare a apei reprezinta unul dintre elementele obligatorii pentru a putea asigura consumatorilor apa conforma cu standardele in vigoare. In acest domeniu, Iridex Group Plastic dispune de tehnologii si oameni calificati, astfel incat sa poata realiza, la cele mai inalte standarde, statii de tratare a apei.

Ingreunat de un raport inca neclar intre investitie si operare relativ la beneficii, dar si de obiectiile autoritatilor de mediu si de reticentele agricultorilor, procesul de reglementare a acestui domeniu intarzie dezvoltarea unei piete semnificative in zona economiei circulare. Normativele internationale interzic aplicarea namolului daca acesta nu a trecut printr-un proces de tratare avansat. In premiera in Romania, Iridex Group Plastic, impreuna cu partenerii sai W. L. Gore Associates GmbH si UTV AG¸ a lansat, in 2016, un proiect pilot pentru compostarea namolurilor provenite de la Statia de Epurare a Apelor Uzate din orasul Mioveni. Venind in intampinarea obiectiilor ridicate de agricultori, care evita materialele cu risc de contaminare, proiectul propune o solutie ecologica si viabila economic, bazata pe tehnologia de compostare cu aerare pozitiva sub prelate cu membrana semipermeabila din ePTFE GORE® Cover. Instalatia mobila GORE® Cover System folosita la Mioveni permite tratarea unei cantitati de materie organica de pana la 200 m3/sarja.

Tehnologia GORE® Cover, propusa de Iridex Group Plastic pe piata din Romania, presupune amestecarea namolului cu material de structura (lemn tocat, resturi vegetale) intr-o anumita proportie, asezarea acestuia sub forma de gramada pe o platforma dotata cu un sistem de aerare fortata si acoperirea amestecului cu prelata GORE® Cover.  Aerarea este controlata automat de un sistem SCADA, care primeste date de la o sonda de temperatura si un senzor de oxigen si comanda pornirea sau oprirea suflantei ce introduce aer in canalele de aerare. Astfel, materia rezultata poate fi reintrodusa pe piata ca fertilizator pentru pajisti sau gradini de flori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *