Nu arunca mancarea ramasa! Congeleaz-o!

frozen-beans-1827070_960_720

Suntem campioni europeni la risipa alimentara, poate si din cauza lipsei de organizare a alimentelor in propria gospodarie, dar si a neaplicarii legii risipei alimentare pana in 1 iulie 2018 de catre operatorii comerciali din sectorul agroalimentar.

Pe de alta parte, românii au tendinta de a cumpara mai multe alimente decat au nevoie, chiar daca nu sunt ieftine, iar de multe ori nu-si socotesc bine necesarul pentru zilele urmatoare, mai ales pentru mancarea perisabila, iar cea mai comoda varianta de a scapa de alimente invechite este gunoiul.

Pastreaza surplusul de mancare gatita in congelator!

In crizele de timp sau de bani, te poate salva o caserola pusa in congelator cand a ramas supa sau alte feluri gatite in cantitati prea mari! De obicei, din supa gatita ramane macar o portie, care poate fi pastrata pentru mult timp intr-o caserola in congelator, iar sarmalele, de exemplu, nu se gatesc usor, asa ca o portie de sarmale pastrate la inghet poate fi bine venita oricand pentru pofticiosi.

Insa, dintre mancarurile gatite, nu se pot congela pastele (dupa dezghetare, acestea devin moi, ca un terci) sau cartofii. Iar durata de congelare a alimentelor gatite nu este nelimitata, astfel incat ar fi bine ca pe caserole sa fie notat continutul si data in care mancarea a fost pusa la congelator, eventual pe etichete rezistente la apa.

Legumele sau fructele pot fi salvate daca sunt congelate

Morcovii, de exemplu, se strica sau se usuca daca sunt lasati prea mult timp in camara. Sau o telina mare poate fi prea mult pentru felul de mancare ce urmeaza a fi preparat, asa ca astfel de legume pot fi puse in congelator gata pregatite pentru a gati o supa sau alt fel de mancare. In afara de cartofi, cam orice legume – chiar si verdeturile – se pot pastra proaspete daca sunt inghetate.

Fructele pot fi preparate in blender sau maruntite si apoi inghetate, fiind de folos ulterior pentru diverse bauturi gustoase, prajituri, creme sau inghetate.

Este bine de stiut ca unele lactate isi schimba structura dupa inghetare, astfel incat nu este recomandata congelarea laptelui, a untului sau a smantanii.

Resturile de mancare care nu mai sunt utile in bucatarie pot fi folosite la obtinerea compostului, chiar si pe balcon putandu-se face o cutie mica pentru compost. Astfel, in loc sa contribuie la cresterea unei gramezi de gunoi, resturile alimentare din bucatarie vor avea un rost, obtinandu-se pamant de calitate pentru plantele din gradina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *